Wanneer ben je vruchtbaar? Een vrouw is per cyclus ongeveer 2 dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor de ovulatie (eisprong) en de dag van de ovulatie. Wanneer je graag zwanger wilt worden dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je ovulatie plaatsvindt. Je kan je ovulatie op verschillende manieren berekenen.
Een gemakkelijke manier om erachter te komen wanneer je vruchtbaar bent is via een ovulatiecalculator waarme je je ovulatie kunt berekenen. Met onze ovulatiecalculator kun je eenvoudig berekenen wanneer je vruchtbare periode begint en eindigt en dus de grootste kans hebt om zwanger te worden.
Voor vrouwen met een regelmatige cyclus is de ovulatiecalculator een redelijk betrouwbare methode om je ovulatie te bepalen. Let er wel op dat een ovulatiekalender gebaseerd is op gemiddelden waardoor het slechts een indicatie is.
Als je je vruchtbare dagen elke cyclus nauwkeurig wilt bepalen dan kun je kiezen voor een ovulatietest. Een ovulatietest is een urinetest die het LH-gehalte meet. Ongeveer 2 dagen voor de ovulatie is er een grote stijging van het LH-hormoon in je lichaam. Dit betekent dat de eisprong (ovulatie) eraan zit te komen. Wanneer dit hormoon piekt dan ben je het meest vruchtbaar! Dit noemen we de LH-piek.
Weer een andere manier van het vinden van je eisprong is het opmeten van je temperatuur.
Begin met het meten van je temperatuur op de eerste dag van je menstruatie. Dit is dag 1 van je cyclus. Meet vervolgens iedere ochtend op hetzelfde tijdstip je temperatuur op. Wanneer je je eisprong hebt zal je temperatuur iets stijgen. Deze temperatuur blijft zo tot vlak voor je volgende menstruatie. De temperatuur zal nu weer dalen naar het niveau van dag 1.
Omdat de temperatuur pas stijgt na je ovulatie, ben je eigenlijk al te laat. Deze methode is daarom vooral erg geschikt om je cyclus mee in kaart te brengen. Houd tenminste 3 maanden je temperatuur bij om zo een compleet beeld te krijgen van je cyclus. Na een aantal maanden zie je waarschijnlijk steeds hetzelfde patroon terugkeren. Nu weet je precies wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je je eisprong hebt.
Er zijn ook vrouwen die hun ovulatie voelen. Dit heet ovulatiepijn. Een op de vijf vrouwen voelt haar ovualtie door steken links of rechts onder in de buik. Echter kunnen er meerdere redenen zijn van buikpijn. Hierdoor is deze methode niet altijd even betrouwbaar.
Rond je ovulatie is er een verandering in de samenstelling van je afscheiding (cervixslijm). Ongeveer 3 dagen voor de ovulatie word het cervixslijm elastisch en helder van kleur. Je kan het slijm tussen 2 vingers uit elkaar trekken en je merkt dat het elastisch is geworden. Dit is een signaal dat je vruchtbare dagen zijn aangebroken.
Cervixslijm is erg belangrijk, het beschermt je baarmoeder tegen infecties. Daarnaast zorgt het slijm ervoor dat de zaadcellen zich goed kunnen verplaatsen naar de baarmoeder.
Deze methode is erg betrouwbaar en bestaat al erg lang. Belangrijk is wel dat je elke dag goed naar je afscheiding kijkt. Zo kun je de verandering ontdekken. Vanaf je menstruatie tot je eisprong is je afscheiding namelijk dik en taai van structuur. Na je eisprong is de vagina weer droger en de afscheiding wat korrelig. De hoeveelheid slijm verdwijnt.