Je kan je ovulatie op verschillende manieren berekenen of vinden. Je kan bijvoorbeeld je eisprong vinden doormiddel van temperaturen of door het doen van ovulatietesten. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie of merken het aan het cervixslijm. Omdat er vaak veel vragen en onduidelijkheid is over dit onderwerp, hebben wij per methode beschreven hoe je je eisprong kan vinden.
Het is erg belangrijk dat je een ovulatietest goed uitvoert om zo een juiste weergave te krijgen van het LH-hormoon in je lichaam. Het LH-hormoon is altijd aanwezig in het lichaam maar heeft alleen vlak voor de eisprong een piek. ‘s Nachts begint je lichaam met het aanmaken van het LH-hormoon waardoor je ’s ochtends al te snel een positief resultaat kan geven, omdat je ochtendurine dan meer geconcentreerd is dan overdag. Het beste is om tussen 10.00uur en 20.00 uur te testen.
Voordat je ovulatietesten gaat kopen is het handig om te weten welke ovulatietest voor jou fijn is. Test je thuis of wil je ook graag buitenshuis een test uit kunnen voeren? Wanneer je veel onderweg bent is een midstreamtest fijner. Je hoeft hierbij geen urine op te vangen in een bakje waardoor je de test ook gemakkelijk op je werk kan uitvoeren. Test je alleen thuis, dan zou je ook voor de iets voordeligere ovulatieteststrip kunnen kiezen. Hierbij vang je wat urine op in een schoon en droog bakje. Vervolgens dompel je de strip in je urine.
Wil je graag een wat luxere ovulatietest, kies dan voor de Clearblue digitale ovulatietest.
Timing is superbelangrijk wanneer je probeert zwanger te worden. Het is daarom erg belangrijk om te weten wanneer je gemeenschap moet hebben om meer kans te maken op een zwangerschap. Je kunt het beste gemeenschap hebben vlak voor de ovulatie. Dus zodra je een positieve ovulatietest hebt kun je aan de slag! Ongeveer 24 tot 48 uur na de LH-piek komt het eitje vrij (eisprong). Een zaadcel doet er ongeveer 10 uur over om de eileider te bereiken het is dus belangrijk om op tijd gemeenschap te hebben zodat het zaadje niet te laat is. Een zaadcel kan ongeveer 72 uur in leven blijven terwijl een eicel maar 10 tot 24 uur in leven kan blijven.
De Telano-ovulatiestesten worden regelmatig op kwaliteit gecontroleerd waardoor Telano een hoge kwaliteit kan garanderen. De ovulatiestesten van Telano zijn 99% nauwkeurig waardoor deze net zo betrouwbaar en nauwkeurig zijn als een laboratoriumtest. De ovulatietesten van Telano zijn voorzien van het CE 0197-keurmerk en worden geproduceerd volgens nationale en internationale certificeringsnormen zoals FDA.
Bij elk pakketje ovulatieteststrips krijg je een gratis ovulaltietestkalender. Deze kalender is erg handig om een goed beeld te krijgen van de testresultaten. Elke dag plak je de stripjes op de kalender en vermeldt daarbij de datum en tijd. Op deze manier zie je de kleurintensiteit van de T-lijn oplopen. Met een ovulatietest heb je een beter en overzichterlijker beeld van je resultaat en kun je achteraf gemakkelijk de resultaten terugkijken.
Wij adviseren om tussen 10.00 uur en 20.00 uur te testen. Belangrijk is om iedere dag op hetzelfde tijdstip de ovulatietest uit te voeren.
Niet alleen timing is belangrijk maar ook andere factoren zijn van belang om een gezonde bevruchting tot stand te kunnen brengen. Het is belangrijk dat je zelf gezond leeft, niet rookt en geen alcohol drinkt wanneer je probeert zwanger te worden. Je hormoonhuishouding moet kloppen en het zaad van je partner moet van goede kwaliteit zijn. Daarnaast is een gezond gewicht ook van belang. Zorg dus dat je gezond eet en voldoende beweegt. Natuurlijk zijn er ook nog medische oorzaken waardoor zwanger worden niet lukt. Lukt het na een tijd proberen nog niet, dan zou je een afspraak kunnen maken met je huisarts.
Voordat je start met ovulatietesten moet je eerst de lengte van je menstruatiecyclus bepalen. Dit is het aantal dagen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de dag waarop je weer ongesteld zou moeten worden. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Raadpleeg de tabel in de handleiding om te bepalen wanneer je moet beginnen met testen. Als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 38 dagen, raadpleeg dan eerst een arts. Als je de lengte van je cyclus niet weet, dan begin je op dag 11. Voer elke dag 1 of 2 testen uit op hetzelfde tijdstip totdat de LH-piek is gedetecteerd.
Je hebt pas een positieve ovulatietest in wanneer de T-lijn net zo donker of even donker is dan de C-lijn. Echter kan het wel eens voorkomen dat de T-lijn niet even donker of donkerder wordt dan de C-lijn en je toch een ovulatie hebt gehad. De T-lijn is dan gedurende 1 dag wat donkerder geweest en werd vervolgens weer lichter. Dit kan 2 redenen hebben. Het kan zijn dat je de 2 uur voorafgaand aan het testen te veel hebt gedronken. Wij raden aan om 2 uur voor het testen niks te drinken zodat de urine niet te waterig is. Het kan ook voorkomen dat je LH-piek korter dan 24 uur heeft geduurd. In dit geval heb je de LH-piek waarschijnlijk gemist. Je zou de maand erop eventueel 2 keer per dag kunnen testen om er zeker van te zijn dat je hem niet mist.
Wil je graag weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je dus het meeste kans hebt om zwanger te worden? Bereken dan je vruchtbare dagen met de online ovulatiecalculator. Vul de eerste dag van je laatste menstruatie en de lengte van je cyclus in en zie wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Neem dan contact op met onze klantenservice! We staan graag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Contact opnemen