Ovulatietest: Veel gestelde vragen

Waarom mag je niet met ochtendurine testen?

Het is erg belangrijk dat je een ovulatietest goed uitvoert om zo een juiste weergave te krijgen van het LH-hormoon in je lichaam. Het LH-hormoon is altijd aanwezig in het lichaam maar heeft alleen vlak voor de eisprong een piek. ‘s Nachts begint je lichaam met het aanmaken van het LH-hormoon waardoor je ’s ochtends al te snel een positief resultaat kan geven, omdat je urine dan meer geconcentreerd is dan overdag. Het beste is om tussen 10.00uur en 20.00 uur te testen. 

Waarom krijg ik geen positieve ovulatietest?

Je hebt pas een positieve ovulatietest in handen wanneer de T-lijn net zo donker of even donker is dan de C-lijn. Echter kan het wel eens voorkomen dat de T-lijn niet even donker of donkerder wordt dan de C-lijn en je toch een ovulatie hebt gehad. De T-lijn is dan gedurende 1 dag wat donkerder geweest en werd vervolgens weer lichter. Dit kan 2 redenen hebben. Het kan zijn dat je de 2 uur voorafgaand aan het testen te veel hebt gedronken. Wij raden aan om 2 uur voor het testen niks te drinken zodat de urine niet te waterig is. Het kan ook voorkomen dat je LH-piek korter dan 24 uur heeft geduurd. In dit geval heb je de LH-piek waarschijnlijk gemist. Je zou de maand erop eventueel 2 keer per dag kunnen testen om er zeker van te zijn dat je hem niet mist. Een mooi voorbeeld van positieve testresultaten van een ovulatietest kun je hier zien.

Kun je je ovulatie ook zelf berekenen? 

Ja dat kan! Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer je ovuleert. Hier lees je er meer over. Ook kun je doormiddel van onze handige ovulatiecalculator gemakkelijk berekenen wanneer je vruchtbare dagen ongeveer zijn. 

Wanneer moet ik beginnen met testen?

Voordat je start met ovulatietesten moet je eerst de lengte van je menstruatiecyclus bepalen. Dit is het aantal dagen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de dag waarop je weer ongesteld zou moeten worden. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Raadpleeg hier de tabel om te bepalen wanneer je moet beginnen met testen. Als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 38 dagen, raadpleeg dan eerst een arts. Als je de lengte van je cyclus niet weet, dan begin je op dag 11. Voer elke dag 1 of 2 testen uit op hetzelfde tijdstip totdat de LH-piek is gedetecteerd.

Wanneer kun je het beste vrijen bij een positieve ovulatietest? 

Timing is superbelangrijk wanneer je probeert zwanger te worden. Het is daarom erg belangrijk om te weten wanneer je sex moet hebben om meer kans te maken op een zwangerschap. Je kunt het beste gemeenschap hebben vlak voor de ovulatie. Dus zodra je een positieve ovulatietest hebt kun je aan de slag! Ongeveer 24 tot 48 uur na de LH-piek komt het eitje vrij (eisprong). Een zaadcel doet er ongeveer 10 uur over om de eileider te bereiken het is dus belangrijk om op tijd gemeenschap te hebben zodat het zaadje niet te laat is. Een zaadcel kan ongeveer 72 uur in leven blijven terwijl een eicel maar 10 tot 24 uur in leven kan blijven.

Hoe betrouwbaar zijn de ovulatietesten van Telano? 

De Telano-ovulatiestesten worden regelmatig op kwaliteit gecontroleerd waardoor wij een hoge kwaliteit kunnen garanderen. De ovulatiestesten van Telano zijn 99% nauwkeurig waardoor deze net zo betrouwbaar en nauwkeurig zijn als een laboratoriumtest. De ovulatietesten van Telano zijn voorzien van het CE 0123-keurmerk en worden geproduceerd volgens nationale en internationale certificeringsnormen zoals FDA.

Waarom zijn jullie ovulatietesten zo goedkoop? 

Wij vinden het erg belangrijk dat ovulatietesten toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen die wat minder te besteden hebben. Door groot in te kopen kunnen wij de testen aanbieden voor een lage prijs. De kwaliteit van de testen is hetzelfde als van de duurdere merken. 

Welke ovulatietest moet ik kiezen? 

Voordat je ovulatietesten gaat kopen is het handig om te weten welke ovulatietest voor jou fijn is. Test je alleen thuis of wil je ook graag buitenshuis een test uit kunnen voeren? Wanneer je veel onderweg bent is een midstreamtest fijner. Je hoeft hierbij geen urine op te vangen in een bakje waardoor je de test ook gemakkelijk op je werk kan uitvoeren. Test je alleen thuis, dan zou je ook voor de iets voordeligere ovulatieteststrip kunnen kiezen. Hierbij vang je wat urine op in een schoon en droog bakje. Vervolgens dompel je de strip in je urine.

Wat is het verschil tussen 10mIU/ml en 25mIU/ml? 

Ovulatietesten hebben verschillende gevoeligheden. De strips hebben een gevoeligheid van 10mIU/ml (extra gevoelig) of 25mIU/ml (gevoelig). De midtsream ovulatietest is verkrijgbaar in 25mIU/ml. De meeste vrouwen zullen hun piek gemakkelijk kunnen vinden met de 25mIU/ml test maar wanneer je je LH-piek moeilijk kan vinden of je hebt van nature een laag LH-gehalte dan raden wij de extra gevoelige test aan. Deze zijn gevoeliger en detecteren eerder het LH-hormoon in de urine. 

Hoelang moet ik doorgaan met testen? 

Ben je er niet helemaal zeker van dat je de LH-piek echt gevonden hebt? Ga dan nog even een paar dagen door met testen. Als je ziet dat de lijntjes weer lichter worden dan weet je dat je de ovulatie hebt gehad. Volgende maand kun je hier dan beter rekening mee houden. 

Ik heb wel een positieve ovulatietest gehad maar ben niet zwanger hoe kan dat? 

Niet alleen timing is belangrijk maar ook andere factoren zijn van belang om een gezonde bevruchting tot stand te kunnen brengen. Het is belangrijk dat je zelf gezond leeft, niet rookt en geen alcohol drinkt wanneer je probeert zwanger te worden. Je hormoonhuishouding moet kloppen en het zaad van je partner moet van goede kwaliteit zijn. Daarnaast is een gezond gewicht ook van belang. Zorg dus dat je gezond eet en voldoende beweegt. Natuurlijk zijn er ook nog medische oorzaken waardoor zwanger worden niet lukt. Lukt het na een tijd proberen nog niet, dan zou je een afspraak kunnen maken met je huisarts. 

Op welk tijdstip van de dag kan ik het beste een ovulatietest doen? 

Wij adviseren om tussen 10.00 uur en 20.00 uur te testen. Belangrijk is om iedere dag op hetzelfde tijdstip de ovulatietest uit te voeren. 

Waarom is een ovulatietestkalender handig? 

Bij elk pakketje ovulatieteststrips krijg je een gratis ovulaltietestkalender. Deze kalender is erg handig om een goed beeld te krijgen van de testresultaten. Elke dag plak je de stripjes op de kalender en vermeld daarbij de datum en tijd. Op deze manier zie je de kleurintensiteit van de T-lijn oplopen. Met een ovulatietest heb je een beter en overzichterlijker beeld van je resultaat en kun je achteraf gemakkelijk de resultaten terugkijken.

 

Telano Ovulatietesten

Ovulatietest gevoelig