Ben ik zwanger of niet? Een vraag die veel vrouwen zich van tijd tot tijd stellen. Of je nu een kind wilt of niet, het is een vraag waar je zo snel mogelijk een antwoord op wilt hebben. Hoe kan ik weten of mijn baby in mijn buik groeit? Natuurlijk kunt u een zwangerschapstest gebruiken, maar je kunt een zwangerschap ook herkennen aan een aantal verschillende symptomen.
Heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Het eerste teken is het uitblijven van de menstruatie. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je aan de hand van die cyclus berekenen wanneer de menstruatie zou moeten beginnen. Geen menstruatie begonnen? Dit is vaak het eerste en duidelijkste teken van zwangerschap. Als je cyclus onregelmatig is, weet je misschien niet of je zwanger bent. Als je niet menstrueert, kan dat ook andere oorzaken hebben dan zwangerschap. Voorbeelden zijn stress, hormonale afwijkingen of het gebruik van voorbehoedsmiddelen.
Sommige mensen voelen zich lichamelijk en geestelijk ‘anders’ tijdens de zwangerschap. Vaak is het niet mogelijk precies uit te leggen wat dit “verschil” is. Het kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen in het lichaam. Dit gevoel is echter niet altijd juist. Je kunt je zwanger voelen, ook al ben je niet zwanger.
Zwangerschap zorgt er vaak voor dat de borsten zwaarder aanvoelen. Ze kunnen ook bijzonder gevoelig zijn. Blauwe bloedvaten kunnen ook zichtbaar zijn in de borsten. Tijdens de zwangerschap raken de bloedvaten in de borst verstopt en worden ze zichtbaarder. De symptomen kunnen al een week na de bevruchting worden opgemerkt.
Misselijkheid is een bekendste symptomen van zwangerschap. Het kan zich al een of twee weken na de conceptie ontwikkelen. Misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt vaak gezien als ochtendmisselijkheid. Het kan echter ook op andere momenten voorkomen.
De vermoeidheid tijdens de zwangerschap is intens. Je wilt je de hele dag op de bank krullen en uitgeput zijn. Je kunt je sloom voelen zodra je ’s morgens wakker wordt. Het is echter moeilijk om aan de hand van dit symptoom te voorspellen of je zwanger bent of niet. Vermoeidheid kan vele andere oorzaken hebben.
Ongeveer 6-12 dagen na de bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich in de wand van de baarmoeder. Dit veroorzaakt innestelingsbloedingen bij 20-30% van de zwangere vrouwen. De bloeding is een kleine hoeveelheid bloed en is te herkennen aan de donkere kleur. Dit is onschuldig bloedverlies, maar kan het eerste teken van zwangerschap zijn.
Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen. Dit betekent dat je vaker moet plassen. Ook begint de baarmoeder iets groter te worden, waardoor er druk op de blaas komt. In de meeste gevallen wordt dit probleem pas na ongeveer zes weken duidelijk.
In de eerste weken van de zwangerschap kunnen de emoties hoog oplopen. Ze kunnen prikkelbaar worden en huilen om onbelangrijke zaken. Dit heeft te maken met het hormonale evenwicht. Het lichaam moet wennen aan de verandering van de hormoonspiegels, die tijdens de eerste weken van de zwangerschap doorgaat.
Veel zwangere vrouwen hebben het gevoel dat hun reuk en smaak verandert. Voedsel dat ze vroeger lekker vonden, kunnen ze opeens niet meer lekker vinden. Zij kunnen ook last krijgen van eetbuien of gevoeliger worden voor geuren omdat hun reukzin scherper wordt. Tijdens de zwangerschap verandert de reuk- en smaakzin door hormonale invloeden. Dit is natuurlijk vanuit een evolutionair perspectief. De neus beschermt de baby tegen schadelijke stoffen. Bovendien kan het veranderen van uw eetgewoonten u helpen meer van de voedingsstoffen binnen te krijgen die uw lichaam nodig heeft.
Als je wilt weten of je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Zo krijgt u een snel en betrouwbaar resultaat – bekijk het assortiment van Thuistestenkopen.nl.
Meldingen