Zwangerschapstest Veel gestelde vragen 

Hoe betrouwbaar zijn de zwangerschapstesten van Telano?

De Telano-zwangerschapstesten worden regelmatig op kwaliteit gecontroleerd waardoor wij een hoge kwaliteit kunnen garanderen. De zwangerschapstesten van Telano zijn meer dan 99% nauwkeurig waardoor deze net zo betrouwbaar en nauwkeurig zijn als een laboratoriumtest. Alle testen van Telano zijn voorzien van het CE 0123-keurmerk en voldoen aan nationale en internationale certificeringsnormen zoals FDA. Daarnaast worden alle testen van Telano geproduceerd in een ISO 13485-omgeving. 

Is een licht gekleurde testlijn (T) ook een positief resultaat en ben ik zwanger?

Ja, ook een licht gekleurde testlijn betekent een positief resultaat. Je kunt ervan uitgaan dat je zwanger bent! De kleurintensiteit van de (T) lijn kan variëren omdat de concentratie van het hCG-hormoon in verschillende stadia van de zwangerschap anders is. De kleurintensiteit van de testlijn (T) zal donkerder worden naarmate het hCG gehalte stijgt. 

Gisteren had ik een licht positieve zwangerschapstest maar vandaag is hij weer negatief. Hoe kan dat?

Een vroege miskraam of missed abortion kan leiden tot een licht positief resultaat en later een negatief resultaat. Je lichaam begint met het produceren van het hCG-hormoon zodra je zwanger bent. Dit betekent dat direct na de innesteling je lichaam begint met het aanmaken van het zwangerschapshormoon. Helaas gaat het vaak rond de innesteling nog mis. Je lichaam heeft dan enkele dagen het hCG-hormoon aangemaakt, maar stopt daarmee zodra het misgaat. Hierdoor kan het voorkomen dat je een lichte streep ziet op de zwangerschapstest en wanneer je de volgende dag weer test je geen teststreep meer ziet. Het hCG-hormoon is dan gedaald tot onder de grenswaarde van de test. 

Mijn zwangerschapstest geeft een negatief resultaat maar ik denk toch dat ik zwanger ben. Wat moet ik doen? 

Bij een zeer vroege zwangerschap is het Hcg-hormoon in een zeer lage concentratie aanwezig in de urine. Hierdoor kan het resultaat negatief zijn. Wanneer je vermoedt toch zwanger te zijn, herhaal dan de test na 2-3 dagen.

Blijft het resultaat negatief maar vermoed je toch zwanger te zijn, dan raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts. 

Hoe werkt een Telano-zwangerschapstest?

De zwangerschapstesten van Telano zijn eenvoudig thuis uit te voeren. De test detecteert het humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine. Je lichaam begint met het produceren van het hCG-hormoon zodra je zwanger bent. Bij een vroege zwangerschap neemt het zwangerschapshormoon in de eerste dagen snel toe. Het hormoon verdubbelt zich elke 2 à 3 dagen en bereikt zijn piek tussen de 7 à 12 weken zwangerschap (100.000 mIU/ml tot 288.000mIU/ml). De Telano-zwangerschapstesten zijn erg gevoelig en geven een positief resultaat bij een hCG-gehalte vanaf 10mIU/ml (extra vroege zwangerschapstest) of 25mIU/ml (vroege zwangerschapstest). Wanneer je test op de dag van de uitgebleven menstruatie, dan kun je op elk gewenst moment van de dag de test uitvoeren. Test je eerder, dan raden wij aan om ochtendurine te gebruiken omdat de concentratie hCG dan hoger is. Vermijd het te veel drinken, voordat je start met testen. Het resultaat van de test moet afgelezen worden binnen 5 minuten, maar is vaak binnen enkele minuten al zichtbaar. 

Wat is het verschil tussen een extra vroege zwangerschapstest en een vroege zwangerschapstest? 

Het verschil zit in de gevoeligheid van de test. Bij een extra vroege zwangerschapstest kan het hCG-hormoon al gedetecteerd worden vanaf 10mIU/ml en bij een vroege zwangerschapstest vanaf 25mIU/ml. Dit betekent dat je bij een extra vroege test al 6 dagen voor de verwachte menstruatie voor het eerst een test kan doen. Bij een vroege zwangerschapstest is dit 4 dagen voor de verwachte menstruatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een extra vroege zwangerschapstest?

Het voordeel van een extra vroege zwangerschapstest is dat je al voor je verwachte menstruatie kan testen of je zwanger bent. Veel vrouwen zijn erg benieuwd of ze zwanger zijn en vinden het fijn om dit zo snel mogelijk te weten. Vooral als je al erg lang bezig bent om zwanger te worden, kan het soms lastig zijn om te wachten tot NOD (niet ongesteldheidsdag). Met een extra vroege test weet je dus al eerder of je zwanger bent. Echter zitten er ook nadelen aan het testen voor je verwachte menstruatie. In deze prille fase van de zwangerschap is de kans groter dat er wat misgaat met het vruchtje. Hierdoor kan het voorkomen dat je teleurgesteld wordt doordat de je eerst een positieve test had en rond de dag van de menstruatie weer een negatieve test. Vervolgens word je gewoon ongesteld. Wanneer je pas was gaan testen vanaf de uitgebleven menstruatie had je van deze vroege miskraam waarschijnlijk niet veel gemerkt. Het zou kunnen dat je bijvoorbeeld een dag later ongesteld wordt of dat de ongesteldheid iets heviger is dan normaal. Wees ervan bewust dat deze extra gevoelige testen erg fijn kunnen zijn wanneer je snel wil weten of je zwanger bent maar ze kunnen ook voor verdriet zorgen wanneer het erg vroeg al misgaat.  

Waarom zijn Telano-zwangerschapstesten zo goedkoop? 

Wij vinden het erg belangrijk dat zwangerschapstesten toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen die wat minder te besteden hebben. Door groot in te kopen kunnen wij de testen aanbieden voor een lage prijs. De kwaliteit van de testen is hetzelfde als van de duurdere merken.

Op welk tijdstip van de dag kan ik het beste een zwangerschapstest doen? 

Wanneer je een zwangerschapstest doet voor je verwachte menstruatie dan raden wij aan om ochtendurine te gebruiken omdat ochtendurine meer geconcentreerd is. Wanneer je test vanaf de dag van je uitgebleven menstruatie dan kun je op elk moment van de dag een zwangerschapstest uitvoeren. 

Welke zwangerschapstesten kan ik bij Thuistestenkopen.nl kopen?

Bij Thuistestenkopen.nl kun je zwangerschapstesten van ons eigen merk Telano kopen. Daarnaast kunt u bij ons ook de ClearBlue-zwangerschapstesten met wekenindicator kopen.

Ik ben zwanger! Wat moet ik doen? 

Zodra je zwanger bent, neem je contact op met een verloskundige. Ook kun je de huisarts bellen om hem/haar op de hoogte te brengen. De verloskundige zal uiteindelijk je zwangerschap bevestigen met een echo. 

Welke factoren kunnen het resultaat van een zwangerschapstest beïnvloeden? 

  1. Vermijd veel drinken voordat je de test uitvoert. Wanneer je veel drinkt vlak voor het uitvoeren van de test dan wordt de urine minder geconcentreerd waardoor de test negatief kan uitvallen terwijl je misschien toch zwanger bent. 
  2. De Telano-zwangerschapstest kun je 4 à 6 dagen voor de verwachte menstruatie voor het eerst uitvoeren. Echter bij een zeer vroege zwangerschap is het Hcg-hormoon in een zeer lage concentratie aanwezig in de urine. Hierdoor kan het resultaat negatief zijn. Wanneer je vermoedt toch zwanger te zijn, herhaal dan de test na 2-3 dagen.
  3. Vruchtbaarheidsmedicijnen met hCG kunnen misleidende resultaten geven.
  4. Na een bevalling, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam kan het ongeveer 8 weken duren voordat het hCG-hormoon volledig uit je lichaam is verdwenen. Hierdoor kun je positief testen, terwijl je niet zwanger bent. Raadpleeg in dit geval een arts voor het interpreteren van het testresultaat.
  5. Alcohol kan een verstorende werking hebben op het resultaat van de test. Vermijd daarom het drinken van alcohol voordat je de test uitvoert.
  6. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft net als een gewone zwangerschap een positief resultaat.
  7. Een vroege miskraam of missed abortion kan leiden tot een licht positief resultaat en later een negatief resultaat.
  8. Een zwangerschapstest kan een negatief resultaat geven bij een zeer hoge concentratie Hcg (>500.000mIU/ml). Dit heet het ‘prozone effect’. De gemiddelde waarden hCG tijdens een zwangerschap zijn 5 mIU/ml tot 288.000 mIU/ml t/m week 12. Daarna nemen de Hcg-waarden weer af tot ongeveer 117.000 mIU/ml in week 40. Het prozone effect is daarom erg zeldzaam.

Wat is het prozone effect of ook wel hook effect?

Het prozone effect of ook wel het hook effect is een wetenschappelijke term voor een zeldzame storing in een zwangerschapstest die een negatief resultaat veroorzaakt bij een zeer hoge concentratie hCG in de urine. Het hook effect kan voorkomen in de verschillende stadia van de zwangerschap. Zelfs als er al duidelijk een buikje is te zien. Er zijn vrouwen die het hook effect opmerken doordat ze weken later nogmaals een zwangerschapstest uitvoeren. Waar de eerste test rond NOD (niet ongesteldheidsdag) nog duidelijk positief was, is deze later in de zwangerschap plotseling negatief of is de teststreep zeer licht. Veel vrouwen gaan zich zorgen maken wanneer ze dit merken. Je kunt op een simpele manier testen of het het hook effect betreft. Je dient de test nogmaals uit te voeren maar vang nu wat urine op in een schone beker. Nu dien je de urine te verdunnen met evenveel water als er urine in de beker zit. De testlijn zal nu weer donkerder zijn of weer tevoorschijn moeten komen wanneer het het hook effect of ook wel het prozone effect betreft. Het hook effect komt vaker voor bij meerlingzwangerschappen omdat het Hcg gehalte bij een meerlingzwangerschap vaak hoger is. Wanneer de test negatief blijft, maar je toch vermoedt zwanger te zijn, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Alleen een arts of verloskundige kan een zwangerschap bevestigen doormiddel van een echo.