Ben je benieuwd of je in verwachting bent? Een zwangerschapstest kan snel duidelijkheid geven! Maar hoe werkt zo’n test eigenlijk?
De meest betrouwbare testen doe je 28 dagen na de eerste dag van je vorige mesntruatie. Hoe verder je bent in je cyclus, hoe betrouwbaarder de test is. Er zijn ook veel vroege en zelfs extra vroege zwangerschapstesten op de markt. Zo kun je met extra gevoelige vroege testen, al 6 dagen voor je verwachte ongesteldheid een test doen. Deze testen detecteren nog sneller het hCG-hormoon. Hoewel iets minder betrouwbaar, geldt dat deze extra vroege testen nog steeds met 99% zekerheid kunnen zeggen of je zwanger bent of niet.
Zwangerschapstesten meten het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine) in je urine. Dit hormoon wordt geproduceerd zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. De meeste testen zijn al vanaf de eerste dag van je verwachte menstruatie betrouwbaar, maar voor de beste resultaten test je het liefst met ochtendurine want die is het meest geconcentreerd.
Het doen van een zwangerschapstest is niet moeilijk en de meeste testen werken op dezelfde manier. Toch is het wel handig om je even in te lezen voordat je begint om ervoor te zorgen dat de uitslag bertouwbaar is.
Een positieve test betekent dat je zwanger bent. Natuurlijk is het afhankelijk van jouw situatie of jouw wensen hoe dit bij je binnenkomt. Ontdekken dat je zwanger bent kan veel emoties met zich meebrengen; blijdschap, opluchting maar soms kan er ook schrik, angst of onzekerheid ontstaan. Neem de tijd om het nieuws even te laten indalen end eel het met je dierbaren. De volgende praktische stappen zijn in ieder geval belangrijk om te nemen zodra je er achter komt dat je in verwachting bent.
Een negatieve test betekent niet altijd dat je niet zwanger bent. Je kunt veel symptomen hebben die wijzen op zwangerschap, en toch heb je een negatieve test. Dat kan komen omdat er in sommige gevallen nog te weinig hCG aanwezig is in je lichaam. Wacht een paar dagen en test opnieuw als je menstruatie uitblijft.
Meldingen