Voor 17.00 uur besteld? Dezelfde dag, anoniem & discreet verzonden! 100% tevredenheidsgarantie. Voor 17.00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Hoeveel weken ben je zwanger als de test positief is?

Je hebt een zwangerschapstest afgenomen en je komt erachter dat je zwanger bent. Proficiat! Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoeveel weken je al zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Daar kunnen we je mee helpen!

De uitgerekende datum berekenen

Nu je weet hoe lang je zwanger bent, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar je uitgerekende datum. Natuurlijk is het goed om je uitgerekende datum te weten, zodat je weet wanneer je de geboorte van je baby kunt verwachten. Een uitgerekende datum is niet alleen handig, het is ook belangrijk voor jezelf en de gezondheid van jouw baby. Artsen en vroedvrouwen kunnen zien of je baby goed groeit en zich goed ontwikkelt. Het geeft ook een indicatie of de bevalling vroeg zal beginnen of zal worden uitgesteld. De uitgerekende datum kun je hier berekenen.

Soms hoor je mensen zeggen dat een zwangerschap geen 40 weken duurt, maar 38 weken. De duur van je zwangerschap hangt af van wanneer je begint te tellen. De eerste twee weken – van de 40 weken – ben je nog niet officieel zwanger. De eerste week is de week van de eisprong en de vruchtbare dagen, en de tweede week is de week waarin de eicel wordt bevrucht. Artsen en vroedvrouwen beginnen te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie en gaan ervan uit dat de zwangerschap 40 weken heeft geduurd. Na vier weken is er voldoende hCG-hormoon geproduceerd om een positieve zwangerschapstest te doen.

Clearblue zwangerschapstest met wekenindicator

Er zijn ook zwangerschapstesten waarmee je niet zelf hoeft te bereken hoeveel weken je zwanger bent. Met de Clearblue digitale zwangerschapstest met wekenindicator, krijg je meteen te zien of en hoe lang je zwanger bent. Je kunt de test al doen, vier dagen voordat je normaal zou beginnen met menstrueren. De telling van de digitale test en de uitgerekende datum van de huisarts verschilt twee weken. Dit komt doordat de huisarts de berekening maakt met aan de hand van je laatste menstruatie en niet op basis van de bevruchting.

Zwanger en nu?

Je hebt een positieve zwangerschapstest in je hand – je bent zwanger! Je kunt contact opnemen met je verloskundige om een afspraak te maken voor je eerste controle. Dit vindt plaats tussen week 8 en 12.