Je hebt een zwangerschapstest afgenomen en je komt erachter dat je zwanger bent. Proficiat! Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar hoeveel weken je al zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Daar kunnen we je mee helpen!
Als de zwangerschap van een vrouw langer duurt dan 40 weken, is zij over tijd. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat een zwangerschap 41 of 42 weken duurt, is elke verdere verlenging reden tot bezorgdheid. De belangrijkste risico’s van overtijd zijn gerelateerd aan de placenta. Naarmate de zwangerschap vordert, begint de placenta af te breken en kan ze niet langer voldoende steun bieden aan de baby. Dit kan leiden tot problemen met de groei en ontwikkeling van de foetus en een verhoogd risico op doodgeboorte. Bovendien loopt de moeder een groter risico op complicaties zoals infecties en bloedingen. Om deze redenen moeten vrouwen die over tijd zijn nauwlettend in de gaten worden gehouden door hun arts. Indien nodig kan een inductie van de bevalling worden aanbevolen om de risico’s van overtijd te verminderen.
Nu je weet hoe lang je zwanger bent, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar je uitgerekende datum. Natuurlijk is het goed om je uitgerekende datum te weten, zodat je weet wanneer je de geboorte van je baby kunt verwachten. Een uitgerekende datum is niet alleen handig, het is ook belangrijk voor jezelf en de gezondheid van jouw baby. Artsen en vroedvrouwen kunnen zien of je baby goed groeit en zich goed ontwikkelt. Het geeft ook een indicatie of de bevalling vroeg zal beginnen of zal worden uitgesteld. De uitgerekende datum kun je hier berekenen.
Soms hoor je mensen zeggen dat een zwangerschap geen 40 weken duurt, maar 38 weken. De duur van je zwangerschap hangt af van wanneer je begint te tellen. De eerste twee weken – van de 40 weken – ben je nog niet officieel zwanger. De eerste week is de week van de eisprong en de vruchtbare dagen, en de tweede week is de week waarin de eicel wordt bevrucht. Artsen en vroedvrouwen beginnen te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie en gaan ervan uit dat de zwangerschap 40 weken heeft geduurd. Na vier weken is er voldoende hCG-hormoon geproduceerd om een positieve zwangerschapstest te doen.
Er zijn ook zwangerschapstesten waarmee je niet zelf hoeft te bereken hoeveel weken je zwanger bent. Met de Clearblue digitale zwangerschapstest met wekenindicator, krijg je meteen te zien of en hoe lang je zwanger bent. Je kunt de test al doen, vier dagen voordat je normaal zou beginnen met menstrueren. De telling van de digitale test en de uitgerekende datum van de huisarts verschilt twee weken. Dit komt doordat de huisarts de berekening maakt met aan de hand van je laatste menstruatie en niet op basis van de bevruchting.
Clearblue 3+ betekent dat je zwanger bent en dat je HCG-spiegel hoog is. De test detecteert het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je urine. HCG is alleen aanwezig als je zwanger bent. Het hCG-gehalte van een vrouw verdubbelt ongeveer om de twee dagen tijdens de vroege zwangerschap. Dus hoe eerder je de test doet, hoe nauwkeuriger het resultaat. De test kan worden gebruikt vanaf de dag dat u uw menstruatie mist. Als u echter te vroeg test, kan het resultaat vals positief zijn. Dit gebeurt wanneer de test hCG in uw urine aantoont, maar u niet echt zwanger bent. Als je een vals positief resultaat krijgt, moet je de test een paar dagen later herhalen om zeker te zijn. Clearblue 3+ betekent dat je HCG-niveau hoog is en dat je zwanger bent. Hoe eerder je test, hoe nauwkeuriger het resultaat. Als je echter te vroeg test, kun je een vals positief resultaat krijgen. Als dit gebeurt, moet je de test een paar dagen later herhalen om zeker te zijn.
Je hebt een positieve zwangerschapstest in je hand – je bent zwanger! Je kunt contact opnemen met je verloskundige om een afspraak te maken voor je eerste controle. Dit vindt plaats tussen week 8 en 12.
Er is veel om over na te denken als je zwanger bent, en het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn enkele dingen om te doen in het begin van de zwangerschap die je kunnen helpen gezond te blijven en voorbereid te zijn op de komende maanden.
Zorg ten eerste voor voldoende foliumzuur. Deze belangrijke voedingsstof helpt geboorteafwijkingen voorkomen, dus het is belangrijk om vanaf het begin van de zwangerschap voldoende foliumzuur binnen te krijgen. U vindt foliumzuur in groene bladgroenten, peulvruchten en verrijkte voedingsmiddelen zoals brood en ontbijtgranen. Bespreek met uw arts hoeveel foliumzuur u nodig hebt en of u een supplement moet nemen.
Ten tweede, begin na te denken over uw bevallingsmogelijkheden. U kunt plaatselijke ziekenhuizen en geboortecentra bezoeken en meer te weten komen over de verschillende soorten bevallingen. Dit is ook een goed moment om na te denken over wie je in de verloskamer bij je wilt hebben, of dat nu je partner, een doula of een hulpverlener van jouw keuze is.
Ten derde: zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als emotioneel. Zwangerschap kan een emotionele tijd zijn, dus het is belangrijk om manieren te vinden om met stressfactoren in je leven om te gaan. Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen helpen. En zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende rust neemt – je lichaam werkt hard om een baby te laten groeien!
Als je je overweldigd voelt, bedenk dan dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Neem de dingen gewoon van dag tot dag en geniet van deze bijzondere tijd in je leven.
Voor al je zwangerschapstesten ben je bij Thuistestenkopen.nl aan het juiste adres. Van extra vroege tot digitale zwangerschapstesten, je vind ze allemaal in ons uitgebreide assortiment.