Ovulatietesten

Een ovulatietest kan helpen om sneller op een natuurlijke manier zwanger te worden. Een ovulatietest detecteert het luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Ongeveer 2 dagen voor de eisprong is er een grote stijging van dit hormoon in het lichaam. Dit noemen we de LH-piek. Dit betekent dat de eisprong (ovulatie) binnenkort plaatsvindt. Met een ovulatietest kun je je vruchtbare dagen in je cyclus bepalen. Rond je eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden.

ovulatietesten

Welke ovulatietest past bij mij? 

Voordat je ovulatietesten gaat kopen is het handig om te weten welke ovulatietest voor jou fijn is. Test je alleen thuis of wil je ook graag buitenshuis een test uit kunnen voeren? Wanneer je veel onderweg bent is een midstreamtest fijner. Je hoeft hierbij geen urine op te vangen in een bakje waardoor je de test ook gemakkelijk op je werk kan uitvoeren. Test je alleen thuis, dan zou je ook voor de iets voordeligere ovulatieteststrip kunnen kiezen. Hierbij vang je wat urine op in een schoon en droog bakje. Vervolgens dompel je de strip in je urine.

Ovulatietesten hebben verschillende gevoeligheden. De strips hebben een gevoeligheid van 10mIU/ml (extra gevoelig) of 25mIU/ml (gevoelig). De midtsream ovulatietest is verkrijgbaar in 25mIU/ml. Wanneer je je LH-piek moeilijk kan vinden of je hebt van nature een laag LH-gehalte dan raden wij de extra gevoelige test aan. 

Ovulatie berekenen

Wil je graag weten wanneer je vruchtbaar bent? En wanneer je dus het meeste kans hebt om zwanger te worden? Bereken dan je vruchtbare dagen met onze online tool. Vul de eerste dag van je laatste menstruatie in en zie wanneer je vruchtbaar bent. Lees hier nog meer tips over hoe je je ovulatie kan herkennen en berekenen.

Ovulatietest: Meest gestelde vragen

Hoe werkt een ovulatietest? Welke ovulatietest kan ik het beste kopen? Wanneer kan ik heb beste vrijen bij een positieve ovulatietest? Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen zodra je voor het eerst een ovulatietest wil gaan gebruiken. Lees er alles over in onze FAQ ovulatietest! 

ovulatietesten
positieve ovulatietest

Positieve ovulatietest

Wanneer heb je een positieve ovulatietest? Er verschijnt één roze lijn in het testvenster (T) en één in het controlevenster (C). Als de kleur van de testlijn even donker of donkerder is dan de controlelijn, dan is er een LH-piek geconstateerd. De ovulatie vindt meestal plaats binnen 20 tot 48 uur na het detecteren van de LH-piek. De kans om zwanger te worden is het grootst binnen deze 48 uur.

Hiernaast zijn 2 voorbeelden te zien van hoe de uitslagen van een ovulatietest eruit kunnen zien. Het is verstandig om ongeveer 8 dagen achterelkaar te testen om zo een goed beeld te krijgen van het testresultaat en er zeker van te zijn dat je de LH-piek niet mist. Plak iedere dag de uitgevoerde testen op de Telano ovulatietestkalender. Je kan zo gemakkelijk het testresultaat bekijken vergelijken met de voorbeelden die hier staan. Bij elk setje ovulatietesten krijg je een gratis ovulatietestkalender. 

 

Wanneer starten met een ovulatietest

Wanneer beginnen met testen?

Voordat je start met ovulatietesten moet je eerst de lengte van je menstruatiecyclus bepalen. Dit is het aantal dagen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de dag waarop je weer ongesteld zou moeten worden. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Raadpleeg de tabel om te bepalen wanneer je moet beginnen met testen. Als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 38 dagen, raadpleeg dan eerst een arts. Als je de lengte van je cyclus niet weet, dan begin je op dag 11. Voer elke dag 1 of 2 testen uit op hetzelfde tijdstip totdat de LH-piek is gedetecteerd.

Ovulatietest tips! 
  1. Lees voor gebruik van de test de handleiding helemaal door.
  2. Maak de verpakking pas open op het moment dat u gaat testen.
  3. Gebruik de test niet na de houdbaarheidsdatum.
  4. Lees het resultaat tussen de 5 en 10 minuten af.
  5. Test niet met ochtendurine. Ochtendurine is meer geconcentreerd waardoor u te vroeg een positief resultaat kunt hebben. Test het liefst tussen 10.00 uur en 20.00 uur.
  6. Vermijd veel drinken voordat u de test uitvoert. Dit kan ervoor zorgen dat de urine waterig wordt waardoor de uitslag onduidelijk is. Wij raden aan om circa 2 uur voordat u gaat testen niet meer te drinken.
  7. Test niet met verschillende merken of gevoeligheden door elkaar. De kleur en intensiteit van de T- en C-lijn kan per merk en gevoeligheid verschillen waardoor u het testresultaat niet juist kunt interpreteren.
  8. Let er goed op dat u de dipstick niet te diep in de urine dipt. De strip mag niet verder dan de max-streep ondergedompeld worden.
  9. Test het liefst 2 keer per dag. Met 1 keer per dag testen kunnen veel vrouwen hun LH-piek goed vinden. Vrouwen die moeite hebben met het vinden van de LH-piek raden wij om 2 keer per dag te testen. Soms is de piek erg kort waardoor hij gemist kan worden. Bij 2 keer per dag testen zou u bijvoorbeeld om 10.00 uur en om 19.00 uur kunnen testen.
  10. Gebruik de ovulatietestkalender om een juist beeld te krijgen van de testresultaten.