Voor 17.00 uur besteld? Dezelfde dag, anoniem & discreet verzonden! 100% tevredenheidsgarantie. Voor 17.00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Welk tijdstip het beste ovulatietest doen?

Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Bij vrouwen komt elke maand een rijpe eicel vrij uit de eierstokken. Dit gebeurt meestal ongeveer twee weken voor je menstruatie. Je bent het vruchtbaarst in de dagen rond de ovulatie. Je kunt een ovulatietest gebruiken om te meten wanneer je ovuleert. Als je seks hebt op de dagen rond je ovulatie, heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Hoe werkt een ovulatietest?

Ongeveer twee dagen voordat je ovuleert, produceert je lichaam grote hoeveelheden luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat het eitje rijpt, loskomt en ontpopt. Een ovulatietest meet het niveau van LH in je urine en toont aan wanneer het een piek bereikt. Op het moment dat je LH-niveau piekt, ben je op je vruchtbaarst.

Wanneer moet je een ovulatietest doen?

Voordat je een ovulatietest doet, is het belangrijk om de verschillende fasen van je menstruatiecyclus te kennen. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus ongeveer achtentwintig dagen. Het is belangrijk te weten op welke dagen je ongesteld bent en hoe lang dat duurt.

Als u een regelmatige cyclus heeft, kunt u 17 dagen voor uw volgende menstruatie beginnen met testen. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het zinvol om eerder te beginnen met testen. Tip: Houd altijd rekening met uw kortste menstruatiecyclus in de laatste zes maanden.

Wanneer is de beste tijd voor een ovulatietest?

De beste tijd voor een ovulatietest is rond 12 uur. Dat komt omdat je LH-piek in de ochtend begint en rond deze tijd piekt. Om erachter te komen wanneer je LH-niveau piekt, test je een paar dagen na elkaar. Test elke keer op hetzelfde tijdstip van de dag. Kies ook één merk en type ovulatietest om misverstanden te voorkomen.

Resultaat ovulatietest

Het resultaat van een ovulatietest vertelt je of je de test juist hebt gedaan en of je LH-niveau een piek heeft bereikt. Hoe het resultaat van de ovulatietest wordt weergegeven, kan verschillen van de ene ovulatietest tot de andere. Lees daarom altijd de bijsluiter van de test om te weten hoe u het resultaat moet aflezen. Als je de test correct hebt uitgevoerd, verschijnt er een controlelijn in het ovulatietestvenster.

Ovulatietest positief

Verschijnt er een tweede regel? Dan is het resultaat positief. Dit betekent dat uw LH-niveau een piek heeft bereikt en dat u vanaf dit punt nog ongeveer twee dagen (zeer) vruchtbaar bent. Als je op deze dagen seks hebt, heb je meer kans om zwanger te worden.

Ovulatietest negatief

Geen tweede lijn? Dan is het resultaat negatief. Dit betekent dat je LH-niveau niet piekt. Als het resultaat negatief is, ga dan door met testen tot u een positief resultaat krijgt.

Wat betekent een licht streepje?

Ben je niet zeker of je een tweede strook ziet? Een lichte strip geeft aan dat er LH in je urine zit, maar dat je LH-niveau nog geen piek heeft bereikt. Dit betekent dat het resultaat van de ovulatietest negatief is. In dat geval moet u blijven testen tot u een positief resultaat krijgt. Wil je niet twijfelen aan het resultaat? Gebruik dan een digitale ovulatietest. Een digitale ovulatietest geeft een duidelijk resultaat met een smiley wanneer je LH-niveau een piek heeft bereikt.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een betrouwbare methode om te bepalen op welke dagen je het vruchtbaarst bent. In 99% van de gevallen geeft een ovulatietest een correct resultaat. Een ovulatietest kan minder betrouwbaar zijn als de houdbaarheidsdatum is verstreken of als je de verpakking al hebt geopend. Het is ook belangrijk dat je in de vier uur voor de test niet te veel water drinkt. Het water kan de urine verdunnen, wat kan leiden tot een negatief resultaat en waardoor je je eisprong mist.

Kan ik een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?

Als u wilt weten of u zwanger bent, raden we altijd een zwangerschapstest aan en geen ovulatietest. Een zwangerschapstest meet namelijk de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in de urine. De hormonen LH en hCG zijn bijna identiek. Dus theoretisch zou je een ovulatietest kunnen gebruiken als een zwangerschapstest. Maar wees voorzichtig! Een positieve ovulatietest kan betekenen dat je zwanger bent, maar ook dat je ovulatie laat is. Voor het betrouwbaarste resultaat moet u altijd een zwangerschapstest gebruiken als je je afvraagt of je zwanger bent.